top of page

ימי חייו, ימי חיינו

סרט דוקומנטרי בסגנון "עיתונאות חוקרת" 

טריטמנט

הבעיה הגדולה ביותר בתקשורת היא האשליה שהיא באמת התרחשה.
ג 'ורג' ברנרד שו

מגדל בבל

אחד הרגעים הדרמטיים ביותר בתנ"ך פותח את הסרט. זה הרגע המכונן שבו האל, על פי המסורת, בחרונו על מגדל בבל, בלל את שפתנו והפיץ אותנו לכל עבר. נותרנו שרויים בבליל של שפות שונות שמביא עלינו קונפליקטים, בלבול, אי-הבנות, מלחמות מיותרות ואינספור קורבנות. אני סוקר מבחר מעבודות אומנות הרבות מספור שמתווכות את אותו רגע מכונן, 'אירוע מגדל בבל'.

דמעות הן שפת האבל הדוממת.
וולטייר

 

סבל-אנושי ותקשורת, ביאליסטוק, פולין

אני עד לקרבות-רחוב מרים בעיר הולדתי, ביאליסטוק, כאשר רוסים רוצחים פולנים ולהיפך. כרגיל, אנחנו, היהודים, איכשהו תמיד באמצע, מואשמים על ידי כולם. חשבתי לעצמי: "פראי אדם מתנפלים כחיות טרף על זולתם אשר כל חטאם הוא, שהם מדברים בשפה אחרת ומאמינים בדת אחרת. אילו היו נופלות המחיצות המפריעות בעדם ליצור משא ומתן חופשי, לתקשר טוב יותר..." כאן, כמו בכל המקרים בהם אני חוזר לעברי, תמונות היסטוריות, בשחור-לבן, של משפחתי והסביבה, מקבלות חיים באנימציה.

את המפתח לשפה משותפת, זו שאבדה במגדל בבל, ניתן למצוא רק באספרנטו.
ז'ול ורן

אספרנטו, זמנהוף

כמענה לאירועי מגדל בבל ולמחזות האימה שאני חווה, אני מפתח שפה אוניברסלית, אספרנטו. היא נובעת מאהבת-עולם ואהבת-אדם, ללא שייכות, או אפילו זיקה, ללאום, מגדר, אתניות, דת, תרבות או פוליטיקה. נחזור בזמן, כאמור באנימציה ש/ל, לימים בהם הסברתי לכל מי שהיה מוכן לשמוע שאספרנטו באה לשחרר, לאחד, לגשר. לא 'לקחת את מקומה' של אף שפה. היא לא באה 'במקום' אלא 'בנוסף' לשפות הלאום הטבעיות, הילידיות.

אנחנו קוף ייחודי. יש לנו שפה. מערכות התקשורת של בעלי חיים אחרים לא מתקרבות לכך. הן חסרות את היכולת לתקשר התניות כמו "אם" ו"כאשר" או לתקשר משהו שאינו בהווה. 
ריצ'ארד דוקינס

הפלנטה שלנו במצוקה אקולוגית

מובן שסבל אנושי-פרטיקולרי קודם לכל, אך יש משהו אחר, גלובלי ואוניברסלי, שנמצא במצוקה קשה ואין זה משהו השייך לעולם - אלא העולם עצמו, כמכלול. הביולוגים והקלימטולוגים בעולם מתריעים על כך שהפלנטה שלנו נעה במהירות לקראת קטסטרופה-אקולוגית-גלובלית. לא מכבר נמדדו בפורטוגל  46 מעלות במשך כמה ימים, וזה חבל ארץ שממוזג ע"י גוף-המים של האוקייאנוס האטלנטי שלחופיו היא שוכנת. כמות הפחמן-דו-חמצני שהמין האנושי פולט לאטמוספירה גדלה והולכת. ב"אקולוגית" כבר לא מדברים על "אפקט חממה" אלא על "אפקט הבית הלוהט". כנושא דגל הקוסמופוליטיות אני מגיש הצעה מפתיעה, מחוץ-לקופסה, אוטופית-משהו ורדיקלית, שראויה להתייחסות רצינית: שימוש באספרנטו כשפה גלובלית. זו שפה על-לאומית ועל-לאומית, שאינה מושפעת מההיסטוריה הכוחנית של מעצמות-על תעשיתיות. אם נגרום לצעירי העולם לתקשר בשפה אוניברסלית אולי יתרום הדבר לשינוי התודעתי-רדיקלי שנחוץ על מנת להתמודד עם הבעיה האקולוגית של הפלנטה, בעיה שמשותפת לכולם ושאינה נתלית באבחנה אתנית, גזעית, דתית, מגדרית ולאומית.

מהי תקשורת, פרופ' גלעד צוקרמן

צוקרמן, מומחה ידוע-שם לבלשנות, מרצה וחוקר, מבקר בספארי. בין הקופים והדבורים, הציפורים והפילים, הזברות והתנינים, הוא מדגים לי הגדרות לתקשורת ולשפה, המשותף והשונה ביניהם. מה מקומה של שפה-מדוברת? מה פוטנציאל הנגישות שלה? מה תלותה בתכתיבים חברתיים ופוליטיים?

 

שפת הגוף, דסמונד מוריס, אמיר הלמר

מוריס, זואולוג וסוציו-ביולוג בריטי בעל-שם ורב-השפעה, מציג עבורי תבניות של שפת הגוף ועונה על שאלות: מהם ריקודים? וריקוד בטן? מתי מזוהה ריגוש מיני? למה מנקבים תנוכי אוזניים? מדוע קעקועים ומה הם אומרים? ואיך זה מתייחס לעולם החיות? הלמר מתצפת איתי על שפת גוף ונוגע בקודים שלה בעת יישום והדגמה של פיענוח שפת גוף של שחקנים על במה ושל אנשים מפורסמים. על המשותף בשפות הגוף (בכי, צחוק) ועל השונה (תנועות ידיים).

אתה לומד שפה זרה כלשהי? כן, מתמטיקה...

שפות אוניברסליות 1, מתמטיקה, פרופ' אבשלום אליצור

אליצור מוכר לי כמי שעוסק בתורת הקוואנטים ואנחנו בודקים את המתמטיקה כשפה אוניברסלית. מה הם מאפייני השפה ותכונותיה שעושים אותה לאוניברסלית? כמה יפה שכלל לא משנה העגה בה תדובר – התוצאה תהיה אחת...

 

איך יתבטל מגדל בבל? איך נבין אחד את השני בגן עדן? האם נדבר אנגלית או הולנדית או לטינית?
לא, נדבר מוסיקה.

פיטר קריפט

מוסיקה היא השפה היחידה שבה אתה לא יכול להגיד דבר מתכוון או סרקסטי.
ג'ון ארסקין

שפות אוניברסליות 2, מוסיקה, ד"ר שלומי גולדנברג , ד"ר רוברט זטורה  

המוסיקה היא המלכה של השפות-האוניברסליות. אנחנו יוצאים לשיטוט (גם אינטרנטי אך לא רק) במחוזות שונים בעולם כששני המומחים מדגימים את הקשר ההדוק בין מוסיקה ותקשורת וגם בין מוסיקה והגוף הפיזי שלנו.

 

השפה האנושית היא תופעה ייחודית ואין לה מקבילה בעולם החי.
נועם חומסקי​

הדקדוק האוניברסלי, נועם חומסקי

כל השפות הטבעיות חולקות עקרונות תחביר משותפים והם מולדים. האנגלית האוקספורדית, העברית המקראית, ההדזבה האפריקאית שמורכבת מחיקוי חיות - לכולן אותם עקרונות. מעניינת אותי דעתו על האספרנטו שהמצאתי.

 

השפה היא תהליך של יצירה חופשית; חוקיה ועקרונותיה קבועים, אך האופן שבו נעשה שימוש בעקרונות הייצור הוא חופשי ומגוון עד אין קץ. אפילו הפרשנות והשימוש במילים כרוכות בתהליך של יצירה חופשית.
נועם חומסקי

    

מחשבה שניה על הדקדוק האוניברסלי

לאחרונה יש מי שמערערים על ה"דקדוק-אוניברסלי" של חומסקי. מה "חם" בתחום? מה הקשר לאספרנטו, שפה שאיננה טבעית? הרי יש רבים שזו שפת האם שלהם (כמו אצל ידידי עמרי ונדל, בהמשך) נראה איך זה עובד.

אכן קיימת סכנה בשינויים פזיזים, אך סכנה גדולה יותר טמונה בשמרנות עיוורת.
הנרי ג'ורג'


הזייה "הזייה אובססיבית" שעולה באש: זמנהוף האבא שורף את מחברות השפה שהמצאתי

אנימציה שמבוססת על אורבניה של סוף המאה ה-19: תמונות משפחה, גלויות, כותרות עיתונים, מעטפות, רדיו, חוברות. אני בסיום לימודי רפואת עיניים  ומפתח את האספרנטו. מבחינת אבא שלי, האספרנטו מכלה את זמני ולטעמו אני נתון ב"הזייה אזוטרית ואובססיבית". כשנסעתי למוסקבה להענקת התואר 'דוקטור' הוא העלה באש שנים של עבודה ושרף את כל מחברות האספרנטו. לכן הומצאה האספרנטו פעמיים: בניתי אותה שוב, מו המסד ועד הטפחות.

 

היכולת לדבר כמה שפות היא נכס, אבל לשמור על פה סגור, בכל שפה, זו יכולת שלא תסולא בפז.
מקור לא ידוע

דוקטורו אספרנטו, זמנהוף

חברים שלי שמחים איתי ועורכים לי מסיבה צנועה (איורים וצילומים בשחור-לבן שבאנימציה מקבלים חיים), שמציינת את ההוצאה לאור של הספר הראשון שלי. חתמתי עליו בשם בדוי: "דוקטורו אספרנטו", שזה "דוקטור התקווה". אני מקווה שבני האדם יאמצו את האספרנטו כשפה שניה, מאחדת, מגשרת, "לינגואה פרנקה" ויקדמו את הבראת העולם!

כבני אדם אנו מדברים בשפה אחת...

אבריל לאבין

אספרנטו, שפה קלה, עמרי ונדל

ונדל, פרופסור בעל-שם לאסטרופיסיקה, ראש האגודה הישראלית לאספרנטו ואישיות מרכזית באיגוד העולמי. ילדיו, זו שפת האם שלהם. נעביר איתם יום בחיי משפחה עברית בירושלים שחיה באספרנטו-מדוברת.

 

האקדמיה הבינלאומית מתגייסת למען האקולוגיה

עמרי ונדל ופרופ' לבלשנות פרובאל דסגופטה, מכלכותה, הודו, יו"ר האקדמיה הבינל"מ לאספרנטו, מעצבים את תפקיד האקדמיה בקידום ושימור שפת האספרנטו, ונוגעים ביחודיות השפה שעושה אותה כה נגישה וקלה לתפישה ואיך היא יכולה לתרום לעתיד האקולוגי של העולם

כל אדם חייב לעצמו, לב טולסטוי

עמלי אינו לשווא. הסלב הראשון שתמך בי ובשפה שבניתי היה לב טולסטוי שצוטט בכל התקשורת אומר: "אחרי שעתיים לימוד הייתי מסוגל לקרוא בחופשיות אספרנטו. כל אדם שיכול ללמוד אספרנטו חייב זאת לעצמו". זה מוצג באנימציה ש/ל, בעיתונים ורדיו מהתקופה שמאותרים בארכיונים שאליהם אנחנו מגיעים דרך האינטרנט.

השפה מתפשטת, בנג'מין פרנקלין

אנימציה ש/ל מאפשרת הצצה לרדיו ועיתונים מראשית המאה העשרים. "החברה הפילוסופית האמריקאית", שייסד בנג'מין פרנקלין, מעניקה את הפרסום העולמי הראשון לאספרנטו: "ראוי שלעולם תהיה שפה אוניברסלית!".

כל הדתות נובעות מאותו המקור...

אוניסבורו דגוצ'י

ביפן אני קדוש, קוראניי דגוצ'י (Kurenai Deguchi), אייבה, יפן.

במקדש ה'אומוטו' באייבה, יפן, בהנהגת קוראניי דגוצ'י, אני מוזמן לאימון אייקידו שהוא חלק מהפרקטיקה של המאמינים. דגוצ'י מספרת איך מאמיני דת האומוטו בחרו בי, לודוויק לייזר זמנהוף, לאחד מארבעת הישויות האלוהיות של דתם. כאמני אייקידו הם מעלים הופעה מרהיבה בתנועות וצבע עם עלילה שהיא אילוסטרציה לבחירתם בי.
“Holy Zamenhof” ! רגשותי גואים בי, אני מתפעם מהאנשים היקרים והמיוחדים האלה.

אני יכול לדבר אספרנטו כמו יליד.
ספייק מיליגן

הקונגרס הראשון לאספרנטו, תחנת הרכבת, בולון-סור-מר, צרפת (אנימציה ש/ל, שחזור תקופתי, 1905)

אני מאוד נרגש לקראת הרגע בו אני חי מחדש את אירוע הגעתי מוורשה ברכבת. את פני מקבלים 700 אספרנטיסטים מפולין, צרפת, ספרד, רוסיה ואנגליה. בינם לבין עצמם, וכמובן שאיתי, הם מדברים בשפה שאני יצרתי! אושר!

הדת הבהאית

דת אוניברסלית, שוויונית, שוחרת שלום. מייסדה קבור בעכו וממשלתה העולמית שוכנת בחיפה במרכז גנים מרהיבים במיוחד בהם אני מסייר עם נציגים שחולקים איתנו את הסיבות לכך שהם אימצו את האספרנטו. מחמאה אדירה!

איזה מין עולם זה שיש בו מקום ליוגה-כלבים אבל אין בו מקום לאספרנטו?

אריקה אוקרנט

סין, פרופ' רונאלד גלוסופ

גלוסופ, אישיות משכמה ומעלה עם רשימת תארים ארוכה במיוחד, לוקח אותנו לסין ששפתה מאד שונה. במקום 'אותיות', אליהן אנחנו רגילים, יש לה 'סימנים'. הם משלבים משמעות חזותית עם צליל. איך זה שדווקא בסין היתה לאספרנטו הצלחה רבה? קיימות בה תחנות רדיו וטלוויזיה שמשדרות באספרנטו! אבקר באחת ואבין למה אספרנטו.

כדור הארץ הוא כולו מדינה אחת שכל בני האנוש אזרחיה.

בהאאללה

אונסק"ו, אודרה אזולאי, מנכ"ל / שימור והכחדה של שפות, פרופ. גלעד צוקרמן

המנכ"ל אזולאי הייתה שרת התרבות של צרפת. היא מסבירה על הזיקה של אונסק"ו לשפות ולשימורן ומזכירה את "החלטת מונטווידאו" של הארגון שמגדירה את האספרנטו כ"שפת האנושות". מכירים בשפה! דבריה נחתכים במקביל לצוקרמן שמצביע על קשר הדוק בין הכחדת שפה והכחדת תרבות, מה שקרה לאבוריג'ינים באוסטרליה

אנגלית? מי צריך את זה? אין לי שום תוכניות להגיע לאנגליה!

הומר סימפסון

האנגלית כובשת ומשתלטת, ד"ר טל גולדפיין, אונ' ת"א

האספרנטו התפשטה ובכל זאת היעד הנכסף לא מומש והיא ניגפת בפני האנגלית. טל מתל אביב, בלשנית, מומחית לשפות מומצאות, קשורה בעקיפין למשפחתי. עם גוגל-מפס, גוגל-אירת', קטעי ארכיון וסרטי-הוליווד היא מתארת את מסכת הכיבושים המדממים והניצול הדורסני של האימפריה הבריטית. ההגמוניה של האנגלית היא עובדה. ואז בא האינטרנט, גם הוא כפוף לאנגלית. ואני שואל: יש סיכוי לשינוי?

עידן האוטומציה עומד להיות 'העידן של עשה זאת בעצמך'.
מרשל מקלוהן

שפה וספרות, עמוס עוז

סופר ישראלי, מהמובילים בדורו שבספרו "בין חברים" יש סיפור על עולה מהולנד, אספרנטיסט מושבע, שמכונה "מתקן עולם כרוני". מה, גם אני נחשב כזה? העולם של הסיפור הוא עולמי הישן שמתאים מאד לאנימציה ש/ל. עוז גם מציין את תקומתה של העברית ואליעזר בן יהודה. יש סיכוי לתקומתה של האספרנטו? מה יש לסופר לומר על שפה?

אם משהו משתבש אצלך במפעל, תמיד תוכל להאשים את ההוא שלא יודע אנגלית.

הומר סימפסון

האם האנגלית בדעיכה? אשר עידן

דוקטור לפילוסופיה ומומחה לרשתות חברתיות. הוא חולק איתי את דעתו על דעיכת האנגלית, מה שבולט בשיח ברשתות החברתיות במזרח-הרחוק ובאמריקה-הלטינית. הוא מראה לי אתר ללימוד שפות, דואולינגו. רשומים שם למעלה ממיליון (!) מנויים ללימודי אספרנטו. ואני שואל אותו: זה עדיין לא ברור שהאספרנטו היא הפתרון הנכון?

העצמאות האלקטרונית החדשה יוצרת מחדש את העולם ועושה אותו לכפר גלובלי.

מרשל מקלוהן

גוגל' ו'טרנסלייט' ו'אסיסטנט', יריב אדן, מנהל גוגל אסיסטנט

לדבר עם מכשירים? חחחחח... העניין הזה של "לדבר עם מכשירים", העולם באמת נעשה מוזר... אבל נחמד! איך ידברו אנשים עם המכשירים ברחבי העולם? זה התחום שיריב אדן מנהל בגוגל. הקשר בין מחשב ושפות הוא הבסיס לתקשורת עם המכשירים שאמורה להיות כמו דיבור עם בני אדם (כולל הומור...). אדן מתייחס לכך שאספרנטו היא השפה המובנית המוצלחת ביותר של כל הזמנים והויקיפדיה באספרנטו מדורגת במקום 32 בגוגל. האם האספרנטו יכולה להיות השפה המתווכת החדשה? יש על מה לדבר?

 

אין מחלקת-נוסעים על פני כוכב-ארץ. כולנו צוות.

מרשל מקלוהן

סוף דבר

האם האספרנטו, שפה מגשרת-מאחדת, נועדה לכישלון או שהיא נושאת בחובה תקווה לשלום עולמי לצד well-being של האנושות? הסרט מסתיים בשנת 2020, בקונגרס העולמי לאספרנטו במונטריאול, קנדה. אספרנטיסטים נוהגים להתארח איש אצל רעהו וכבר קיבלתי אינספור הזמנות להתארח אצל ידידי במונטריאול, בקנדה ואני מחכה בכיליון עיניים להכיר אותם ואת חייהם. הציפייה היא לבואם של אלפים מכל העולם ובתוכם גם לא מעט צעירים שזו שפת האם שלהם פשוט כי הוריהם הכירו ונישאו בזכות זיקה משותפת לאספרנטו. יחד עם כל האלפים שיגיעו נעשה מסיבת-עולם. דרך סקייפ, פייסבוק, מסנג'ר, ווצאפ. נחבר למסיבה אספרנטיסטים מרחבי העולם כולו. נגייס את כולם להפצת הבשורה של יישום האספרנטו למען אחווה עולמית ולמען הישרדותו האקולוגית של המין האנושי.

בואו, יהיה שמח!

bottom of page